Titel: Genom stocken.

Meddelare: Arbetare Johan Peter Bertilson  År: 1917

Socken/stad: Dorotea  By/kvarter: Avaträsk

Gamm-Långströmmen" var sockenhjon men en rejäl trollkarl. Nils Ersson härifrån byn talade om en händelse, som han varit med och sett på. Det var nere på Dorotea platsen. L-m. slog vad med några stycken, att han skulle krypa genom en timmerstock, som låg där på backen. Han gav sig iväg in i stocken. Det syntes, som denne var av "putta-pärka" (guttapärka) som de sade på den tiden, ty den blev tjockare just där L-m. höll till inne i den. det såg underbart ut. Men så var där på sidan några gummor, som L-m. inte blivit varse, så att han kunde vända synen på dem.. De till att tokskratta och fråga de andra, om de inte såg, att han kröp brevid stocken. Men då gummorna skulle gå därifrån, tyckte de sig komma på en plats, där det var så förfärligt mycket "går" (dy) och vatten. De lyfte upp kjolarna för att de inte skulle bli våta. Till slut lyfte de så högt, att karlarna såg all deras hemlighet, för på den tiden hade de inga kalsonger, fruntimmerna. L-m. var av rysk härkomst, och det är bara en 35 år sedan Nils Ersson dog.